Wat is rolstoelrugby

Rolstoelrugby is (alleen) toegankelijk voor sporters die aan alle vier de ledematen een motorische beperking hebben ten gevolge van hoge dwarslaesie, cerebrale parese (spasticiteit) of andere aangeboren of later verkregen aandoeningen, bijvoorbeeld amputaties aan alle vier de ledematen.
Het is een teamsport van 4 tegen 4 op een spelcourt ter grootte van een basketbalveld waarbij de bal met de rolstoel over de achterlijn gebracht moet worden om een score te verkrijgen. De sporters maken gebruik van ‘heavy duty’ sportrolstoelen die tegen de ‘hits’ kunnen die uitgedeeld mogen worden. Rolstoelrugby (Wheelchairrugby is de internationale term) wordt over de hele wereld gespeeld en heeft een vaste plaats op de Paralympics als een van de meest attractieve sporten!

Leave a Reply